Toolbox
Кошница с документи за изтегляне (0)
Индекс на продукти
Aerogel - Космическа технология за Вашия дом

Aerogel - Топлоизолационна система с мазилка

 

Старите сгради са красиви и трудни за изолация. Изследователският институт Емпа създаде един нов вид мазилка, на базата на Aerogel, която изолира два пъти по-добре в сравнение със стандартните топлоизолационни мазилки.

В Швейцария има 1,5 милиона стари сгради, които трябва да бъдат съхранени. В същото време консумацията на енергия в страната се увеличава. Според енергийната федерална служба годишно се изнасят 4,5 милиона тона нафта и 3 милиона кубически метра природен газ.43 % от тях изчезват за отопление през комина. Който иска да спести от разходите за гориво, трябва да изолира дома си. Но как да бъдат изолирани исторически старинни сгради – дали те да изглеждат като Риегелхаус в Тургау,като замъка в Золотурн или като Арт Деко къщата Всеверен Цюрих? Агенцията за защита на културното наследство ще бъде всичко друго, но не и радостна, ако върху исторически фасади увиснат модерни изолационни плоскости.

Aerogel

За да запазим оптическия изглед на стара стена измазването и е най-подходящо. При облицоването на заоблени ъгли на стълбищата, при овалните арки и подпорните стени, изрязването на изолационни плоскости е трудна работа. „Полагането на мазилка като вътрешна изолация става значително по-бързо.“ Така смята строителният физик от изследователския институт Емпа, Томас Щаал. „Освен това мазилката се полага директно върху зидарията, без да остават кухини, в които да може да кондензира влагата. “Щаал си постави за задача да повиши изолационните качествата на мазилката и да създаде един нов вид мазилка, която да изолира по същият начин, като полистиролните плочи. Дългогодишната изследователска работа най-накрая постигна успех:

Продуктът, който е съвместна разработка с швейцарските производители на мазилки Fixit, издържа лабораторните опити и от началото на месец юли 2012 се тества на първите сгради.

Материал от космонавтиката

Какво всъщност има в новата мазилка - чудо от лаборатория Емпа? Щаал и неговите колеги избират най-добриятизолационен материал, който може да се произвежда: Aerogel. Материалът, който поради оптическия си изглед е познати под името „замръзнал пушек“, се състои от около 5 % силикат, а останалата част е въздух. През 60-те години, Aerogel е бил използван като изолация на космическите скафандри и е записван 15 пъти в книгата за рекордите на Гинес, като същият е записан като „най-добър изолатор“ и „най-лекото твърдо вещество“.

Aerogel се използва вече и в строителния бранш като изолационен материал за пространство между зидовете или под формата на изолационни плоскости от фибротъкан. Къде обаче е проблема, че все още никой не е влагал Aerogel в мазилка? Строителният изследовател Щаал се въздържа от дълги обяснения, взима една прозрачна пластмасова кутия от етажерката и отворя капака: “Пипнете вътре и потъркайте малко с пръсти.“ Наистина топчетата Aerogel са изключително леки, почти безтегловни и човек може да ги задържи между палеца и показалеца си. Но в момента, в който ги претриеш с пръсти, те се натрошават.След още две, три движения от чудното вещество остава само фин прашец. „Точно това беше нашият проблем“, казва Щаал, „след като разбъркаме праха с вода и нанесем мазилката на ръка, резултатите са добри. Но представете си, че мазил-ката се пръска под налягане от 7 до 8 бара през маркуча напрофесионална машина за мазилки. Тогава от нашият Aerogel не остава много.“За да може мазилката да се използва и за промишлените машини ни трябват някои познания върху съставките на сухите строителни смеси и тяхното взаимодействие с Aerogel. Следва поредица от лабораторни проби в продължение на месеци. Най-накрая Щаал намерил решението, което вече е патентовано. Пробите на Aerogel мазилката показали топлопроводимост от по-малко от 30 mW/(mK) - повече от два пъти по-добра изолация от вече наличните на пазара мазилки. Когато тази иновация се наложи на пазара изследователският институт Емпа ще спести на много собственици на къщи доста разходи на гориво.

За повече информация вижте тук.

TEXT: Rainer Klose / BILDER: Joachim Kohler; Fixit / GRAFIK: Empa