Toolbox
Кошница с документи за изтегляне (0)
Индекс на продукти
Дворец Ханзен – хотел Кемпински Виена

Дворец Ханзен – хотел Кемпински Виена

 

Обновяване и реконструкция

 На виенският Шотенринг, между борсата и Рингтурм, се извисява най-голямата частна сграда на виенската Рингщрасе, чиято инвестиция и изграждане е на известният архитект Теофил Хансен. Теофил Хансен (1813 до 1891 г.) се смята за един от основните архитекти на виенската Рингщрасе, чието чувство за оформление е повлияно значително от репрезентативният историцизъм на архитектурата от този период.

Различни предизвикателства  в процеса на работа при изграждане на фундамента

Въпреки предварителното задълбочено изучаване на състоянието на сградите се установило, че основата на зидарията не е достатъчно устойчива, а дискусионният процес за възстановяването на фасадата, включително и проблемите, свързани с намирането на подходящите мазилки за опазване паметниците на културата, допринесли за изключителната сложност на проекта.

Дворец Ханзен – хотел Кемпински Виена

Дворец Ханзен – хотел Кемпински Виена

 

Особености – от материално-техническа гледна точка

Голямата особеност на тази историческа фасада е, че като паметник на културата, мазилката по нея има материално-техническа стойност. В много от детайлите на съществуващата фасадна мазилка има наличие на исторически значимото свързващо вещество „Роман цимент”. В края на 19 век, с този предшественик на днешният широко използван Портланд цимент, била създадена силно декорираната, епохална фасада на сградата. Фасадата на двореца Ханзен представлява един от най-мащабните световноизвестни примери за изпълнение с Роман цимент. Именно поради тази причина още от времето, когато била открита тази историческа находка се отправяли предложения, относно извършването на евентуален ремонт и възможности за реставрация. Международни реставратори проявили особен интерес към исторически значимото свързващо вещество Роман цимент. С него се създават масивни, изпъкващи фасадни елементи, като орнаменти, скулптури, както и статуи с човешки ръст, които да са особено устойчиви на замръзване и на други атмосферни влияния. Проблемът в днешно време е, че поради революцията на модерният, с висока якост Портланд цимент, Роман цимента вече почти не може да се открие. Както технологията на производство, така също и знанията за правилната му обработка се губят все повече и повече. RÖFIX AG възвърна обратно в настоящето знанията за тази исторически значима суровина и даде предложение как той да се използва при реновирането на паметниците на културата. Така, с получената от Роман цимент и груб пясък специална смес можем да реновираме, запълваме и покриваме, както части от фасадата, така също и декоративни елементи. Тук влизат в приложение специалните, подходящи за саниране на паметници на културата продукти на RÖFIX. 

Освен, че този обект днес представлява едно истинско бижу за архитектурната история на Виена, той дава и възможност за изпълнение с по-специфични исторически строителни материали. 

Дворец Ханзен – хотел Кемпински Виена

Дворец Ханзен – хотел Кемпински Виена

Дворец Ханзен – хотел Кемпински Виена

Дворец Ханзен – хотел Кемпински Виена

Използвани материали
RÖFIX Belit Фин хоросан за отливки
RÖFIX Belit Хоросан за отливки
RÖFIX 380 Фина мазилка и шпакловка с хидравлична вар
RÖFIX 695 Мазилка с хидравлична вар за реставрация
RÖFIX PE 225 RENO 1K Силикатна боя за вътре и за вън