Toolbox
Кошница с документи за изтегляне (0)
Индекс на продукти
Къща-музей "Иван Вазов"

Къщата-музей „Иван Вазов“ се ремонтира с материали RÖFIX

 

В навечерието на 165-тия рожден ден на Патриарха на българската литература – 9 юли, завърши ремонтът и обновяването на фасадата на къщата-музей „Иван Вазов“ в София. Проектът по обновлението е на екипа на арх. Христина Стоянова и реставраторката Аглика Икономова.

Още приживе Вазовата къща, на ъгъла на днешните улици „Г. С. Раковски“ и „Иван Вазов“ в столицата, се превръща в културно средище и символично място за всеки българин. Пет години след кончината на поета през 1921 г. домът му отваря врати като първия български литературен музей.

Преди обновлението къщата, в която поетът Иван Вазов живее и работи най-дълго време, бе в лошо състояние с напукани стени и тераси и паднала мазилка. Фасадата на музея е реконструирана за последно в началото 90-те години по проект „Красива България“.

Настоящият проект за обновяването се реализира с подкрепата на Столична община, Министерство на културата, фирма "Реставрация" ЕАД към Министерство на културата и други частни дарители.

Проектът включваше полагане на RÖFIX 530 Хастарна мазилка на варова основа и RÖFIX PE 225 RENO 1K Силикатна външна боя. Материалите са специално предназначени за възстановяване на стари сгради и исторически архитектурни паметници. Тези екологични и строително-биологически продукти гарантират дълготрайност и осигуряват оптимална защита на фасадата на дома-музей от пагубните атмосферни влияния.