Toolbox
Кошница с документи за изтегляне (0)
Индекс на продукти
Вилата Климт

Вилата Климт

 

Густав Климт (1862-1918) е един от най-великите художници и от най-известните представители на Виенският младежки стил на света. Световноизвестните картини на Климт са постигнали висок статут на оценяване и на международните пазари се търгуват на най-висока цена. Но къде всъщност са създадени тези произведения? Вила-Климт във Виена е била ателието, което художника е използвал от края на 1911 година до неговата смърт през 1918 година. Днес вилата, която била наета от художника се намира на улица "Фелдмюлгасе" 11., в нея, както той се изразявал „се борил“ със своите произведения.

Последното ателие на Густав Климт –  новооткрито, реставрирано и отворено
 По повод  „Деня на паметниците на културата“,  ремонтираната вила на Климт във Виена-Хиетцинг стана достъпна за широката общественост. В деня на откриването пред наново реставрираната барокова сграда се образуваха  дълги опашки от хора. Много заинтересовани виенчани и туристи искаха веднага да посетят това място, отново достъпно за хората. Вилата вече е паметник на културата и е на разположение за използване, като зала за изложби или за организиране на различни мероприятия. Едва през 1998 година бяха преоткрити тези помещения, в които са били създавани световноизвестни творби.

Внимателна оценка и реконструкция на архитектурната история
 „Климт никога не е виждал в такъв вид тази многократно разширявана и реконструирана къща“ подчертава инж. Оливер Шрайбер, ръководител на службата за реставрация и опазване на паметниците на културата, и насочва вниманието ни към една малка част от сградата, а именно градината-ателие, мястото в което художникът Густав Климт е създавал своите творби. Основа за обстойната реставрация на сградата е многогодишната оценка на наличните исторически източници, както и задълбочените реставрационни находки на място. За това е доказателство не само построената в средата на 19 век къща. Постигна се и успех при пространственото разделяне на стаите на вилата, в които Густав Климт  е живял от края на 1911 до 1915 година, а от 1915 до неговата смърт, през 1918 е използвал като свое ателие, което за голямо учудване за толкова много изминали години не се е променило много. Така например може да идентифицирате и подредите исторически цветовете на помещенията в партерният етаж. Предизвикателството за службата за опазването на паметниците на културата се състои в това, да се придаде историческо стойност, както на ателието на Климт, така също и на неговата наново построена пристройка в бароков стил.

Широкообхватна реставрация и ремонт
 Двете основни фази – постройката в която е живял Климт и новата барокова пристройка – бяха реставрирани и ремонтирани от различни фирми - изпълнители по изключителен начин. Особено предизвикателство тук беше разделянето на тези две постройки. Запазените снимки, който документират състоянието на ателието помогнаха много при реставрационните дейности. Първият етаж беше реновиран така, че реставрирайки стаите с изложение към градината се запази и тяхната  историческа стойност. По този начин беше реставрирано и внушителното външно стълбище в градината.  През 1957 година плоският покрив на къщата бил заменен с четиристранен (т.нар. шатров) покрив, а заобикалящата го балюстрада му възстановила първоначалният му вид. Резултатът отвън е пример за едно изключително високо качество за т. нар. „стил на кавалера на розите„ от 1920 година, а вътре е възстановено наново как е изглеждало последното ателие на Густав Климт.

Реставрация с RÖFIX продукти, подходящи за паметници на културата

Констатирано беше, че за външните и вътрешните повърхности са използвани варови мазилки, които в зависимост от възстановяването на съответната период  са обработвани с варови или циментови мазилки. Голяма част от мазилката се намираха в много лошо състояние, имаше образувани пукнатини и кухини. След съгласуване с федералното канцлерство, за ремонта и реставрацията на външните и вътрешните повърхности бяха използвани само естествени хидравлични мазилки. Те бяха избрани въз основа на съвместимостта им със старата зидария и мазилка. Вътре, характерната гладка повърхност на 19 век била реконструирана с помощта на варова шпакловка. Външните повърхности бяха покрити с типичната за Виенските вили от времето на Необарока хидравлична мазилка. Вътрешното и външно цветово оформление било постигнато с минерални силикатни бои.

Използвани RÖFIX- продукти:
 За вътре:
 RÖFIX Глиноземен разтвор
 RÖFIX 675 Предварителен шприц с хидравлична вар за реставрация
 RÖFIX CalceClima Ambiente Вътрешна варова мазилка
 RÖFIX 350 Варова шпакловка
 RÖFIX PI 233 Екологична силикатна вътрешна боя

За вън:
 RÖFIX Глиноземен разтвор
 RÖFIX 695 Мазилка с хидравлична вар за реставрация
 RÖFIX 697 Варова мазилка с модулна система – предварителна смес – смесена с RÖFIX Отлежала вар, отлежала мин. три месеца
 RÖFIX 380 Фина мазилка и шпакловка с хидравлична вар
 RÖFIX Reno 1K Силикатна боя (устойчива на слънчеви лъчи хастарна и завършваща мазилката)

Вилата Климт

Вилата Климт

Вилата Климт

Вилата Климт

Вилата Климт