Toolbox
Кошница с документи за изтегляне (0)
Индекс на продукти
SILVA MAGNA BULGARICA

Silva Magna Bulgarica – Великата българска гора

 

Гората на България е част от европейското и световно горско богатство. Наше призвание е да я пазим.

 Необятна, дива, величествена.

Прочутата през Античността и Средновековието Велика българска гора (лат. Magna silva bulgarica) е горска зона, намираща се върху обширна площ, което я прави най-голямата гора в Южна Европа. Разпростирала се от Черно море до Адриатика и от Дунав до Родопите. Участници в първите три кръстоносни похода през 11-12 век, минаващи по Виа Милитарис (лат. Via militaris) през българските земи, описват прословутата местност, която се минава за 8 дни, като се върви 2 дни и 2 нощи, без да се види човек. Гранитският дъб – най-старото дърво в България (на възраст около 1650 години), е останало като спомен точно от онези времена. Трудно е да си представим величествените вековни дъбове, покривали милиони хектари.

 България е на трето място в Европа по биологично разнообразие с много редки и ендемични видове. Това е обусловено от географското разположение на страната между три зони на границата на стария континент и Централна Азия. Земите и горите от горския фонд на България съхраняват над 80 % от защитените растения и над 60 % от застрашените от изчезване видове животни в страната. Горите на България са част от европейското и световно горско богатство. Те имат глобално и национално екологично, икономическо, социално и културно значение.

20 вековни дървета в България

Гранитски дъб – по-стар от българската държава и Византийската империя

Летният дъб в Старозагорското село Гранит е петдесет години по-стар от Византия и е започнал да се самовъзстановява, въпреки че преди години е почти изсъхнал, нападнат от вредители. Уникалното дърво прилича на дъбовете, които рисува един от най- големите класици на 20 в. Златю Бояджиев, чието село Брезник е на 10-тина км. от село Гранит. Напълно възможно е този дъб да е служил за модел, особено в платната с нестинарките от експресивния период на художника. Учените са установили, че прастарият летен дъб е от 345 г. и вероятно е и най- старото дърво в Европа.

 

Vekoven_dab_Granit_1_PP

Granitski_Dub

 

Байкушевата мура

Байкушевата мура е интересен екземпляр от вида черна мура. Носи името на Костадин Байкушев, който я открива и описва. Намира се в планината Пирин, близо до хижа Бъндерица, край град Банско. Експерти твърдят, че дървото е на повече от 1300 години. Това прави Байкушевата мура второто най-старото дърво в България и едно от най-старите в целия свят. Приблизителната му височина е 26 метра.

Baikushevata_Mura

Baikushevata_Mura_1