Замазки - изисквания

Изисквания

В новите сгради обикновено се правят само замазки, които се полагат върху носеща подложка или върху междинен разделящ или изолационен слой. Те могат да се използват веднага като основа, но в повечето случаи се изисква и допълнително нивелиращо фино покритие за постигане на равна и гладка повърхност. Съвременните системи за замазки и подове създават повече от добра основа. Те повишават качеството на живот и работа в помещенията, намаляват шума от ходенето и ударите по тях и подобряват топлоизолацията. Ако са положени върху подово отопление, те осигуряват равномерно разпределение на температурата с повишаване на топлината отдолу.

Специално внимание трябва да се обърне на качеството, производството и полагането на замазки при изграждането на нови сгради. Внимателното планиране и изработка в комбинация с опит и знания гарантират оптимален резултат. Ориентираните към бъдещето материали осигуряват технически перфектната функционираща подова система.

Видове замазки

Замазки на основата на калциев сулфат (течна замазка CA)

Свързаните с калциев сулфат замазки се използват главно като течни замазки. Те съдържат съответните инертни материали и суперпластификатори, които гарантират, че разтворът за замазка почти се самоизравнява. Но не бива да ги бъркаме със самонивелиращите се замазки.

Течните замазки се полагат само на ниска дебелина на материала, по тях може да се ходи сравнително рано и имат много висока якост на натиск и огъване в сравнение с чисто циментовите замазки. Затова тук говорим за предимството им, че дебелината на слоя може да бъде значително намален, като същевремнно се запазват техническите показатели за натоварване.

Течащите замазки се полагат в цялата жилищна площ без големи ограничения. Това важи по-специално за битовите бани, тоалетни и кухни. Те могат да се полагат и в мазета заедно с подходяща влагозащитна бариера, без необходимост от допълнителни покрития за защита от влага върху тях. Ако обаче се очаква пръскане на вода, например в баните, течащата замазка, точно както циментовата замазка, трябва допълнително да бъде защитена от влага чрез уплътнение. Чудесен пример за функционалност и сигурно качество при замазките е течната RÖFIX ZS 20.

Течащите замазки не са подходящи в мокри помещения и стаи с подови канали и промишлени и търговски помещения, като кухни, басейни, душ кабини и тоалетни. 

Замазки на циментова основа

Циментовите замазки, приложени за всички видове нови сгради, са класика. Устойчивостта им към влагата ги прави подходящи, както за вътрешна, така и за външна употреба. Циментовите замазки се полагат във земновлажно състояние и се уплътняват ръчно. Повърхността се втрива и заглажда с помощта на мастар и се заглажда с пердашка и с машина тип "хеликоптер" или др.

Поради линейните разширения, трябва да се планират и вградят разширителни фуги. Циментовите замазки се характеризират с висока водоустойчивост, специална издръжливост, устойчивост на замръзване и универсални възможности за приложение.

Техният процес на изсъхване зависи от околните условия и вида им - съответно стандартни /RÖFIX 970/ или бързи /RÖFIX 973/. Колкото по-високо е качеството и плътността на замазката, толкова по-ниска e допустимата остатъчна влажност в помещението. Изпитването за влага се извършва със CM - уред. Допустимите нива на остатъчна влага варират в зависимост от повърхностното покритие.

Циментовите замазки се използват като композитна замазка, замазка върху разделителния слой, плаваща замазка върху изолационен слой, като замазка за подово отопление или като замазка за наклони. Допълнителни области на приложение са подподовете в жилищни помещения, в мазета, гаражи или работилници.

Roefix

Приложения

Независимо дали за подово отопление, звукоизолация или топлоизолация - можете да разберете коя замазка е подходяща за вашите идеи тук.

Научете повече
Страницата се зарежда ...