Как да изберем правилната вътрешна боя?

Видовете интериорни бои и техните предимства

Предстои ви ремонт? Знаете ли как да изберете правилната боя за вашата вътрешна стена?

При избора на интериорна боя е важно да изясните кои са най-важните фактори, на които трябва да отговарят нейните свойства. Дали имате нужда от екологично покритие, дали бихте искали боята да е устойчива на триене или най-важно за вас е тя да има наситен, неизбеляващ с времето цвят.

RÖFIX Силикатни бои

Силикатът или водното стъкло заедно с варта и цимента са минерални свързващи вещества. Минералните бои са с висока паропропускливост, негорими и с висока pH-стойност. Силикатните бои, както и варовите екологични и благоприятстват микроклимата в помещенията, могат да се използват както за вън, така и за вътре. Оптималното решение за стари или нови варови системи. 
Сцепление: Силикатните бои са подходящи за минерални основи и могат да бъдат нанасяни само върху тях.
Водоотблъскване: Водоотблъскването е по-малко в сравнение с това при силиконовите или дисперсните бои, и е по-голямо от това при варовите бои.
Парoпропускливост: Има високи показатели за парoпропускливост.
Отблъскване на замърсяванията: Минимално електростатично привличане на замърсени частици.
Оцветяване: Силикатните бои могат да бъдат оцветявани с неорганични, алкални пигменти. Не са подходящи за оцветяване в червени нюанси.
Области на приложение: Върху парoпропускливи сгради, върху минерални основи, за екологични жилищни сгради, за саниране на стари варови повърхности.

RÖFIX Дисперсни бои

Дисперсните бои се отличават по това, че имат силен водоотблъскващ ефект и много добра покривна възможност. Дисперсните бои са най-разпространени. Дисперсията представлява смес от вода и полимери. При съхнене водата се изпарява и полимерните връзки се съединяват помежду си, образувайки непрекъснат филм. В сравнение с минералните бои, дисперсните са значително по-малко паропропускливи. Най-плътните бои, т.е. с най-високо съдържание на полимери и съответно паронепропускливи са т.н. латекси. Повърността позволява измиване, но не и много благоприятен микроклимат.
Сцепление: Дисперсните бои имат отлично сцепление с минерални и органични основи.
Водоотблъскващо действие: Силно водоотблъскващо действие.
Паропропускливост: Слаба паропропускливост.
Защита от замърсявания: Допълнителното хидрофобиране допринася за “abperl-ефект”.
Оцветяване: Отлично
Области на приложение: Във вътрешни помещения върху дисперсни и варо-циментови мазилки, бетон и шпакловки. За външно приложение върху дисперсни стари мазилки, върху основи без изискване за паропропускливост.

RÖFIX Силиконови бои

Силиконовите бои са сходни с дисперсните. Силиконовата смола формира малки отвори в иначе плътния полимерен филм. Те са толкова малки, че през тях е почти невъзможно да проникне допълнителна влага, а водните пари могат да се изпаряват. При високо съдържание на силиконова смола (~ 70 % от свързващото вещество), силиконовите бои стават силно паропропускливи, като силикатните бои, но могат да се оцветяват и с алкалоустойчиви пигменти.
Сцепление: Отлично
Водоотблъскване: Много голямо
Паропропускливост: Висока
Защита от замърсявания: Аналогично на дисперсните бои. Допълнителното хидрофобиране допринася за “abperl-ефект”.
Оцветяване: Отлично във всички цветове
Области на приложение: Върху почти всякакви основи, поради високата проницаемост на водни пари, обработва се бързо и лесно.

RÖFIX SiSi бои

Изхождайки от създадената от RÖFIX SiSi технология, в областта на боите и покритията, бяха съчетани по един успешен начин предимствата на силиконовата смола и силикатната боя. Водоотблъсващите и паропропускливи свойства на силиконовите бои се запазват, а минералният характер влияе резистентно на замърсяването.
Сцепление: SiSi боите филмират и силикатизират. Те имат добро сцепление с минерални и органични основи.
Водоотблъскване: Съответства на водоотблъскването на силиконовата боя.
Паропропускливост: Висока паропропускливост.
Защита от замърсявания: Има много висока защита. Допълнителното хидрофобиране допринася за “abperl-ефект”.
Оцветяване: Много добро
Области на приложение: Плътни, дълготрайни цветове, приложими и в по-проблемни зони.

Лесно можете да откриете най-подходящата боя за вас чрез формата ни за търсене на продукти.

Към продуктовата търсачка

Страницата се зарежда ...