Топлоизолация за вътрешните стени

Линията RÖFIX CalceClima®

Много от доказалите се RÖFIX продукти са на основа естествена хидравлияна вар, която като историческо, устойчиво свързващо вещество предлага описаните по-горе предимства. Наред с рационалната обработка, RÖFIX CalceClima® включва варови мазилки, които предлагат строително-биологични и екологични предимства. Тук може да видите най-важните предимства за здравословно строителство и живот.

RÖFIX CalceClima® - Защото благосъстоянието във вашия дом започва с правилния избор на материалите.

RÖFIX CalceClima® система с варови мазилки е носител на знак за качество natureplus и ANAB, присъдени след строително-биологични изпитвания по отношение на здраве, околна среда и функционалност.

RÖFIX CalceClima® Thermo - Изолационна система с мазилки

Вътрешна или външна топлоизолация?

За фасадните топлоизолационни системи с EPS или вата вече се знае доста. Нека да открехнем завесата към вътрешните екологичните топлоизолационни системи на база хидравлична вар. В основата на тези системи стоят варови топлоизолационни мазилки, които са с множество предимства:
- NHL-варовите мазилки са най-силно паропропускливите
- Полагането на мазилките е много по-лесно и адаптивно спрямо повърхността в сравнение с фасадните ТИС-плочи. Например, при работа върху основи в дъга, с малък радиус или куполи
- Може да се нанася машинно, което пести време

Обработка на RÖFIX CalceClima® Thermo

Върху минерални, абсорбиращи външни и вътрешни повърхности, RÖFIX CalceClima® Предварителен шприц, се нанася пълноплощно, ръчно или машинно, с дебелина на полагане най-малко 3 mm. Големи дефекти, като фуги или пукнатини се запълват предварително с подходящ материал. Груби неравности се заглаждат с изравнителна мазилка RÖFIX Renoplus®. При непопиващи и гладки основи, като бетоновите повърхности, RÖFIX Renoplus® се използва, като свързващ мост, а последващата хастарна мазилка се нанася по метода "прясно в прясно".

След технологично време на изсъхване на предварителен шприц от мин. 3 дни, изолационната мазилка RÖFIX CalceClima® Thermo се нанася ръчно или машинно на дебелина до 50 mm. За машинно полагане е подходяща машина за фини мазилки. Използва се подходящ шнек и бъркалка за топлоизолационни мазилки (като напр. D8-1,5 или D7-2,5).
RÖFIX CalceClima® Thermo не се прилага в областта на фасадния цокъл.

При многопластово нанасяне до макс. дебелина 120 mm, всеки предхождащ слой трябва да се набразди със зъбчата маламашка. По този начин се постига добро сцепление на последващия слой на мазилката.
За да се получи при машинното нанасяне една оптимално добра картина и да се предотврати образуването на вдлъбнатини, хастарната мазилка се нанася странично, в посока от горе на долу. Да се спазва правилната настройка на шприц дюзата. Времето на изсъхване на изолационната мазилка, преди нанасянето на армиращия слой е най-малко 2 седмици.

След полагане, изолационната мазилка се придърпва равномерно на горе с алуминиев Н- мастар. По време на последващия след това процес на стягане, трябва да се осигури добра вентилация, да се пази от замръзване, директна слънчева светлина, както и от вятър. Отвън задължително се изисква слагането на защитна мрежа.

При дебелина на нанесения пласт по-голяма от 40 mm, след като изолационната мазилка се втвърди достатъчно, е необходимо нанасяне на армиращ пласт, посредством RÖFIX Renoplus® и положената в нея армираща мрежа RÖFIX P50. RÖFIX Renoplus® може да бъде машинно или ръчно обработена. Армиращата мрежа трябва да се положи върху цялата повърхност. При дебелина на слоя до 40 mm е достатъчно само полагане на изравнителен слой RÖFIX Renoplus® (със зъбчата маламашка R 12, мин. дебелина на положеният слой трябва да бъде 3 mm).

След време на изсъхване на армиращия слой, съответно на шпакловката от най-малко 1 седмица, се нанася завършваща мазилка RÖFIX CalceClima® FINO на два пласта, като всеки един от тях трябва да бъде 1-2 mm.  Първият слой служи за изравняване на попиваемостта. Вторият положен структурен пласт се обработва по метода "прясно в прясно". Основата трябва да бъде матово влажна. Като алтернатива могат да бъдат използвани и други паропропускливи минерални завършващи мазилки. Положените след това бои трябва да бъдат също паропропускливи.