Изпълнение на цокъла

Специално внимание към цокъла

Цокълите са физически най-натоварената част на стените. Тук излагането на влага, соли, близостта до движението на пътните превозни средства и физическото натоварване е най-високо. Следователно долната площ на сградата трябва да бъде снабдена със специална защита, например срещу навлизане на влага поради пръските на дъждовна вода. Застрашената зона на пръски обикновено се простира от повърхността на пода или терасата до 30 сантиметра върху стената.
Тук са необходими специални мерки за уплътняване, за да се избегнат по-късни физически или оптични дефекти. Използваните мазилки трябва да са достатъчно твърди, водоотблъскващи и устойчиви на комбинираните ефекти на влага и замръзване, както и механични повреди. Ако основата е вдлъбната, механичните повреди могат да бъдат предотвратени с RÖFIX Unistar LIGHT. Подземната зона (зона, която контактува със земята) трябва да бъде допълнително запечатана и по този начин защитена от проникване на влага.
Причината за повишаване на влагата при цокъла често е липсата на качествени материали и подходящата система. В резултат на това се появяват известни повреди като лющене или промяна в цвета. Основните елементи, изработени от метал, гарантират постоянно и чисто покритие в основата. Листът не е изведен върху зидарията и няма механична връзка между тях. Това улеснява осъществяването на точни фасадни връзки. Алтернативно, базовите елементи образуват защитно покритие към фасадната повърхност в зоната, която е в контакт със земята.