Бърза замазка RÖFIX 973

Бързата замазка RÖFIX 973 – пести време и пари!

Бързите строителни решения и качественото полагане са ключови фактори в съвременното строителство.

Подовете са естествено замислени като равна повърхност в сгради, по които обитателите се разхождат, но понякога играят, седят или дори лежат. Простичко, нали? От древни времена обаче те не са поемали само статични или технически задачи, но почти винаги са били и художествено или творческо изразно средство. Днес дори можем да кажем, че вече имат и емоционална функция – особено иновативните решения при замазките, които пестят време, нерви и пари в това забързано съвремие, като същевременно дават сигурност на подовата система и топлина и уют в дома. Съвременните строителни практики отдавна са доказали, че когато се строи с перспектива се поставят високи изисквания към изграждането на пода.

Когато говорим за стандартна земно-влажна циментова замазка, която е класиката при подовите системи, трябва да вземем няколко ежедневни строителни ситуации предвид.

Много често бригадите са натоварени с няколко обекта наведнъж и буквално жонглират между тях, за да оставят след себе си доволни клиенти и стабилна основа за по-нататъшните подови покрития. Големите инвеститори бързат да завършат започнатите сгради и комплекси, притиснати от времето и преди да е настъпил зимният период. Друга често срещана ситуация е клиентът да бърза, защото има промоция на паркета с включен монтаж в цената и буквално след няколко дни вече иска да полага това покритие. Случва се и майсторът, който ще лепи плочките да е поставил срокове, с които клиентът трябва да се съобрази – в противен случай ще се наложи доста да го почака или да търси друг майстор. А всичко това наистина коства време и нерви!

Защо да полагаме стандартна замазка, която технологично изсъхва напълно най-малко след 28 дни и чак тогава могат да се лепят плочките или да се полага паркетът, когато можем да си спестим това чакане и да се обърнем към по-бързо решение?

Решението е бърза замазка RÖFIX 973. Това е добре познатата стандартна земно-влажна, класическа циментова замазка, но с подобрена формула. Тя изсъхва значително в по-кратки срокове, като до 24 часа вече може да се ходи по нея, а на 7-мия ден вече може да се полагат следващите подови покрития.

Циментовите замазки, приложени за всички видове нови сгради, са класика. Устойчивостта им към влагата ги прави подходящи, както за вътрешна, така и за външна употреба. Циментовите замазки се полагат в земновлажно състояние и се уплътняват ръчно. Повърхността се втрива и заглажда с помощта на мастар и се заглажда с пердашка и с машина тип „хеликоптер“ или др. Поради линейните разширения трябва да се планират и вградят разширителни фуги. Циментовите замазки се характеризират с висока водоустойчивост, специална издръжливост, устойчивост на замръзване и универсални възможности за приложение.

Колкото по-високо е качеството и плътността на замазката, толкова по-ниска e допустимата остатъчна влажност в помещението. Изпитването за влага се извършва със CM – уред. Допустимите нива на остатъчна влага варират в зависимост от повърхностното покритие. Циментовите замазки се използват като композитна замазка, замазка върху разделителния слой, плаваща замазка върху изолационен слой, като замазка за подово отопление или като замазка за наклони. Допълнителни области на приложение са под-подовете в жилищни помещения, в мазета, гаражи или работилници.

Напълно подходяща е за полагане върху подово отопление, като тук е важно да се обърне особено важно внимание на Протоколите за нагряване на замазката, предписани от производителя.

Кой каза, че бързата работа е срам за майстора? Бързо решение, стандартно полагане.

Обработка

RÖFIX циментови замазки в силоз или на торби могат да се обработват с всички добри смесители и помпи за замазки. Те се смесват с вода до земновлажна консистенция.

Смесеният разтвор се транспортира чрез помпа за замазки или ръчно до съответното място за полагане.

На определено място за полагане трябва да има подготвени полета с предварително отбелязано ниво за замазката. Тя се издърпва хоризонтално с мастар, като се оставят всички съществуващи фуги от основата

За да се постигне качеството на замазката съгл. EN 13813 тя трябва да се уплътни добре с гребло или лопата.

След уплътняването замазката се изтегля гладко с мастар.

След като замазката е оформена на изискуема височина и след кратко време за втвърдяване (ок. 15-30 мин.) тя се заглажда с подходяща машина ("хеликоптер" или др.). Не трябва да се добавя вода.

Партньори

Полезни контакти

Намерете бързо и лесно най-близкия до вас дистрибутор на RÖFIX. Нашите партньори ще ви консултират на място за още качествени и изгодни строителни решения.

Още решения и препоръки за Подови системи.