Кое е важно за съвременните фасадни системи?

Кое е важно за съвременните фасадни системи?

Как правилно да топлоизолираме жилището си по стандарт чрез избора на фасадна система?

Със затоплянето на времето започва и активният сезон в строителството, като същевременно с това се дава старт и наремонтните дейности по топлоизолиране (или така нареченото „саниране“) на сградите. За да се избегнат грешки в процеса, които в последствие ще са скъпоструващи за инвеститора, е необходимо топлоизолирането да бъде извършено чрез цялостна фасадна система. Кои са нейните компоненти и коя е подходящата за нашето жилище?

Да започнем от вън навътре – с мазилката

Често се среща разбирането, че мазилката е едва ли не финишен слой, който единствено придава цвят на фасадата. Всъщност тя е много повече от това – мазилката играе ролята на хидроизолация, която „защитава“ като щит топлоизолацията. Редом с това тя има и паропропускливост от вътре навън, така че външните стени на сградата да „дишат“, с което се постига оптимален микроклимат в помещенията.

В съвременната практика, във фасадните системи прилаганите пастьозни мазилки са силиконова, силикатна, полимерна и силикон-силикатни, като при последните т.нар SiSi-мазилки патентът е на австрийския бранд RÖFIX. В силиконовата мазилка (например RÖFIX Silikonharzputz Premium) главното свързващо вещество е на основата на силиконови смоли. Нейните предимства са високата паропропускливост и същевременно с това отлична хидрофобност (отблъсква водата). Силиконовите смоли придават на мазилката гъвкавост, която я прави здрава и устойчива на напуквания. Тя е също така силно устойчива на замърсявания.

Силикатните мазилки от своя страна са съставени от калиев хидроксид със синтетични смоли. Тези компоненти правят този вид мазилка устойчива към развитието на микроорганизми (например мухъл). Подобно на предишната, те също са силно паропропускливи, без да допускат вода от вън навътре. Полагането им трябва да е добре съобразено с метеорологичните условия, тъй като те са чувствителни към тях, но след изсъхване добиват необходимата здравина.

SiSi-мазилките съчетават предимствата и свойствата на силиконовата и силикатната мазилки, като в случая в мазилката на RÖFIX преобладава силиконът като състав, което прави завършващото покритие на фасадата изключително устойчиво и дълготрайно.

 

Основната съставка на т.нар. полимерна мазилка е акрилният полимер, като при нея свързващото вещество е дисперсия на синтетични смоли. Тя също се предлага под формата на готова за употреба цветна паста, която може да се полага веднага след разбъркване. Характерна за нея е трайността на цвета във времето, като той се запазва наситен, както и добрата еластичност. Подобно на предишните две, акрилната мазилка също има слаба абсорбация на влага и силни водоотблъскващи качества, и позволява лесно почистване. Тя обаче е по-уязвима към развитието на плесен, когато не е правилно защитена от застояването на вода и разполага с по-слаба паропропускливост.

Как се постига балансът цена – визия - дълготрайност?

Често при избора на конкретния материал влияние оказва и стойността на планираната инвестиция. От пастьозните завършващи фасадни мазилки най-добри качества има силикон-силикатната, заради което е и от по-висок ценови клас. По-балансираните решения в това отношение са силикатните и полимернатамазилки. Доказано е, че всички видове мазилки, изброени по-горе, позволяват оформяне на повърхността по различни начини – гладка, влачена, драскана и т.н., както и различни цветове.

Топлоизолацията също е един от основните компоненти на фасадната система

Съвременните изисквания за енергийна ефективност налагат високи стандарти при търсенето на правилната топлоизолация. Когато става въпрос за зоните над цокъла (на височина над 50 см от нивото на терена), тогава трябва да заложим на паропропускливи материали. Такива са например минералната вата, която е и едно по-екологично решение (например RÖFIX Firestop 035) и изолационните плочи от EPS. В цокълната част се полагат плочи от XPS, който е по-устойчив на механични натоварвания и влага, но пък не пропуска парите. Целта на изолирането на цокъла потози начин е да се предпази тази част от фасадата, която е в най-пряк контакт с влагата при дъжд, при пръски от водостичане или проникване на вода през почвата, където има контакт с нея и пр. 

Обикновено при изчисления по днешните норми, сгради с външни стени от 25-сантиметрова тухлена зидария изискват топлоизолация с дебелина поне 10 см или повече. По отношение на цялостната сигурност и завършеност на фасадната система, тук трябва да се спомене, че топлоизолационните плочи идват с инструкция за монтаж от производителя. Не трябва да се пропуска правилното полагане на лепилото, на армиращата мрежа и най-вече - да не се правят компромиси с дюбелирането, така че плоскостите да не се отлепят при външни въздействия. Важно е да се отбележи, че не само трябва да се спазва схемата за дюбелиране, но и много внимателно да се подбира вида на дюбелите - ако те не са подходящи като вид и захващане, ще играят ролята на термомостове, които ще нарушават енергийната ефективност на фасадата. Всички ние сме свидетели на отлепени от бурни ветрове слоеве от изолацията на фасадата или пък ясно очертаващи се силуети на изолационните плочи по лицето на сградата. Не само, че е неестетично и нефункционално, но е и опасно. Затова производители като RÖFIX, които имат над 130 години опит в строителството и над 70 години опит конкретно в енергийаноефективните фасадни системи, имат високи сатнадрати и изисквания за начина на полагане на изолацията и дават съответно до 25 години гаранция на своите изпитани по ETAG системи.

Значението на основата и допълващите компоненти

Невинаги външните фасадни стени са с дебелина 25 см. В съвременната практика се срещат най-различни решения, което означава, че топлоизолацията трябва да бъде правилно съобразена с основата. Това се дължи на различните коефициенти на топлопреминаване на отделните видове материали спрямо тяхната плътност. Съответно, в зависимост от основата, топлоизолацията за цялата сграда може да бъде с по-малка или по-голяма дебелина.

При изпълнението на фасадните системи трябва задължително да се включат и допълващите компоненти като фасадната шпакловка със стъклофибърната мрежа, както и грундовете и изравняването между пластовете. Понякога в допълнение се налага и полагането на „изравнителен“ слой боя, който напълно да коригира появили се цветови дефекти и неравности. Един ключов "играч" в цялостната система е грундът, който гарантира добрата спойка между компонентите и по-високата устойчивост на цветовете на фасадата. Например: за своите преиум-фасади RÖFIX препоръчва активен грунд за мазилка Putzgrund PREMIUM, който е с високо сцепление, намалява появата на мухъл, плесен, алги и гъби и значително редуцира водопоглъщането на основата.

Друг важен елемент, който често се подценява и дори се монтира изцяло грешно, това е водооткапващият профил, който е най-правилният завършек на хоризонталните външни ръбове на фасадата, за да се предотврати стичането на вода по мазилката и нейното увреждане.

Как да открием правилните решения за нас?

За да изберем подходящата топлоизолация, мазилка, нейното оформяне и оцветяване, трябва да разберем какви са нашите специфични нужди и разбирания за функционирането и визията на сградата. Дали ще изберем пастьозна мазилка в цвят и структура, или пък такава на варова основа, в търсенето на завръщане към по-устойчивите строителни техники? Всичко това можем да решим, доверявайки се на доказани, световни производители. 

RÖFIX Строително списание

Интересно

RÖFIX Строително списание

RÖFIX Строително списание. Всичко, което е интересно, забавно и заслужаващо Вашето внимание. Погледнете зад кулисите на RÖFIX.