ЕМБЛЕМАТИЧНИЯТ ХОТЕЛ „РОЯЛ“ ВЪВ ВАРНА – РЕКОНСТРУКЦИЯ И РЕСТАВРИРАНЕ

Сграда с богато минало и обещаващо бъдеще

Всеки, който е посетил Варна, се е влюбил в нея – не само в морето и туристическите атракции, но и в духа на Стара Варна. В т.нар. квартал Таляна има най-висока концентрация на културно-историческо наследство, включващо както сгради–паметници на културата, така и археология.

История на сградата

В имота, където днес е сградата на хотел „Роял“, е имало построен през 1879 г. хан. Собственикът - Хасан Османов  е бил търговец на яйца, който решава на мястото на стария хан да построи нов, модерен хотел. Идеята му е реализирана през 1905г. Проектант е бил арх. Никола Лазаров. Предвид професията на възложителя, темата „яйца“ присъства много силно в декорацията на фасадата.

Сградата продължава да фунционира като хотел до 1944 г. Тогава тя е национализирана и през годините на социализма същата се ползва като военно комендантство. Тази й функция очевидно се обуславя от близостта й до друга знакова сграда на площада - тази на адмиралтейството – построено през 1934 г. по проект на арх. Дабко Дабков и арх Стефан Венедикт Попов.

Специфика на архитектурата

Сградата на х-л Роял има две главни фасади, богато декорирани с архитектурни елементи. Решени са в еклектичен стил, като са използвани неокласически, необарокови и дори сецесионови елементи. Над прозорците на четвъртия етаж са поставени маскарони флангирани с гирлянди.С гирлянди завършват и пиластрите над и под корниза на четвъртия етаж. Над прозорците на третия етаж има декориран с „яйца” ключов камък с гирлянди отстрани. Ъгловият фронтон над четвъртия етаж има маскарон със сложно композирана декорация, а над него е моделирана кошница с голямо „яйце”.

Основите на сградата са ивични от каменна зидария, с дебелина 70-80 см. Всички външни и вътрешни зидове са от тухлена зидария, от плътни тухли – единички на варов разтвор. Дебелината на зидовете варира от 12 до 75 см. Сградата има частично излизащи пред застроителната линия еркери и балкони. Всички стени- вътрешни и външни са измазани с варова хастарна мазилка.

Разгънатата застроена площ е 790,27 м2. Застроеният обем е 10 273 м3.

Състояние на сградата преди реставрацията

Преди стартирането на реновирането и реставрирането на сградата, се установи, че тя е в сравнително добро общо състояние. На места фасадата е доста обрушена, има течове. Целта на проекта е да върне оригиналното предназначение на сградата заедно с името му – хотел „Роял”, като се запази оригиналната планова схема и на места се извършат конструктивни промени и адаптации.

Продукти и цялостни системни решения на RÖFIX

Цялостното обработване на фасадата се осъществи с грундове, мазилки, шпахловки, бои и фасадни системи на RÖFIX . За да се подготви основата, първоначално тя се третира с разтвор против алги, плесени и мухъл. Добре измитата фасада беше покрита със силикатен дълбоко-проникващ грунд RÖFIX PP 201 SILICA LF.

Увредените части от мазилката бяха измазани с универсална реновираща и изравнителна мазилка RÖFIX RENOPLUS®.

За възстановяване на обрушени архитектурни детайли и пукнатини по тях строителите използваха универсална, бяла шпакловка за изравняване и реновиране RÖFIX RENOSTAR® с добавяне на армираща мрежа RÖFIX P50.

За отронените и изцяло увредени арх. детайли бяха положени специални усилия да се снемат точни шаблони от съществуващите елементи с цел да се възстановят максимално близко до оригинала. Тук на помощ дойде друг продукт от т.нар.Зелена серия - RÖFIX Belit - разтвор за отливане на основа природна хидравлична вар - NHL.

Ротондата беше обработена отвън с топлоизолационна система RÖFIX IA 622.

Боядисването на фасадата беше изпълнено със санираща варова боя RÖFIX SANIER KALKFARBE, като преди това сградата беше цялостно измазана със минералната завършваща мазилка RÖFIX 713 NATURA.

Използваните цветове бяха избрани от цветовия каталог RÖFIX ColorDesign: Бяло – 59086 ( за стени), Гълъбово – 59012 (за архитектурно-декоративни елементи).

Фирма-изпълнител

Фирмата – изпълнител на обекта е "ИСС Инженеринг" ООД, които имат над 25-годишен опит в областта на строителството и най-вече – в сферата на реставрирането на недвижимо културно наследство. За този обект – хотел "Роял" - фирмата спечели приза за консервация и реставрация на годишния строителен конкурс "Златен отвес", организиран от КСБ - ОП Варна.
"ИСС Инженеринг" ООД се ръководи от от двамата братя инженери – Стамат и Малин Стаматови. Първоначално компанията се занимава само с проектиране, след което стартира и дейност в областта на строителството и по-специално – в реставрирането на стари значими сгради. Други подобни обекти, изпълнени от компанията в квартал "Таляна", са: фасадите на Трети корпус на Икономически университет  – Варна, Щаба на ВМС – Варна и къща на ул. Преслав във Врана.

Инж. Стамат Стаматов – Управител на "ИСС Инженеринг" ООД

"Сградата на хотел "Роял" е проект, с който много се гордеем. С този проект спечелихме една награда, едно признание, за което се трудихме над 25 години. Тук се сблъскахме с множество предизвикателства, на които трябваше да намерим съответните конструктивни, продуктови и цялостни системни решения. Сериозни поражения имаше единствено на последния етаж и се наложи мансардното ниво да бъде изградено изцяло наново. Предвиденият купол в ъгъла на сградата даде логичен акцент при събирането на силуетите на двете улици, с които граничи сградата. Направихме вътрешен асансьор, като запазихме стълбището в автентичния му вид. Имаше доста сериозни щети по фасадата, на места някои детайли липсваха. Тук на помощ ни дойдоха продуктите и системите на RÖFIX, с които работим от години и вече имаме опит и изградено доверие."
 

Архитектурното наследство на Таляна