Мазилките на RÖFIX „оживяват” в художествения проект „Старо и ново Сграфито”

Sgraffito е произлиза от италианския глагол sgraffiare - драскам. Става дума за стара техника за обработване на стенни повърхности с помощта на разноцветни слоеве мазилка, особено популярна в Италия още от 16-ти век.

Процесът на изпълнение на тази техника е много прост. Изпълнителят трябва само да вреже в прясната мазилка мостри по желание, така че отпечатъкът става видим веднага, а при изработката се използват метални инструменти.

Началото на международния проект „Старо и ново Сграфито” бе поставено през 2014 г. в Националната художествена академия (НХА). Участие в работата по изписване на 50 кв.м. от оградната стена на НХА с техниката „сграфито“ и материали, дарени от RÖFIX взеха 24 студенти по стенопис от Италия, Испания, Полша и България. За период от две седмици в края на юни миналата година те работиха по темата за забележителностите на град София и стенописите в Боянската църква. През юли тази година студентите по специалност „Стенопис” в НХА под ръководството на проф. д-р Боян Добрев довършиха проекта отново с дарени материали от RÖFIX.

Сграфито е помощна техника, позната още от античността и използвана най-вече в монументалната живопис, стенописа и приложните изкуства. Същността на техниката се състои в това, че върху мазилка, с тънък и остър предмет, се очертават и издълбават контурите на художественото изображение.

Сграфитото на младите творци може да бъде видяно по протежение на оградната стена на НХА на бул. „Цариградско шосе” №73 в София. Под изкусните ръце на младите творци, там оживяват символите на София и символични елементи от стенописите в Боянската църква. Мазилката, изцяло дарение от RÖFIX, е положена в четири оцветени слоя – основа от черен цвят, последван от червено-кафяво, охра и бяло в повърхностния слой.

За да постигнат дълготраен и качествен резултат в работата си, стенописците се спряха на RÖFIX 695 Мазилка с хидравлична вар за реставрация и RÖFIX 350 Варова шпакловка. Със своите превъзходни обработваеми качества и естествени съставки, двата материала допринасят едновременно за постигане на желаната гладка повърхност и висока устойчивост на атмосферно влияние.

„С проекта „Старо и ново Сграфито” беше постигнато едно ново ниво на общуване между художествените екипи на четири европейски държави. Стенописът не само е вдъхновен от българска тематика, но и заема значимо в своята визуалност място по булеварда. Благодарение на екипа на фирма RÖFIX и качествените материали, които предостави, постигнахме търсения художествен резултат и високо качество на изпълнението на проекта“ споделя проф. д-р Боян Добрев.

 

 

Страницата се зарежда ...