8 И ПОВЕЧЕ ПРИЧИНИ ДА ИЗБЕРЕМ ВАРОВА МАЗИЛКА

Варови мазилки RÖFIX - вечна мода и здравословен избор

Защо да изберем варова мазилка за стените в дома ни? Има можество причини, които да ни убедят в качествата и предимствата на варовите продукти. „Варовата мазилка е стара колкото света /замислете се за римското величие или за още по-старите епохи/ и в същото време е перфектна за нашата модерна действителност“, казват от базираната в Хюстън архитектурна компания Domingue Architectural Finishes.  Специалността на компанията са варовите мазилки и варовите разтвори в областите на Северна Италия. И това не е случайно, защото именно различните разновидности на варови мазилки и покрития имат дълбоки корени при италианските архитектурни образци. И не само при тях!

Варовата мазилка се използва в строителството и изкуството от векове. Установено е, че варовата мазилка е била многофункционален материал в археологическия обект „Айн Газал“ в съвременна Йордания. Обектът датира от 7200 г. пр. н. е. до 5000 г. пр. н. е. Смята се, че варовата мазилка е покривала вътрешните стени на сградите и е била използвана като основен компонент на някои артефакти под формата на статуи, открити на мястото. Учените считат, че тези статуи са най-старите фигури на тела, направени някога от човешката ръка. Създадени са чрез моделиране на влажна мазилка от варовик върху тръстикова сърцевина, растяща по бреговете на река Зарка.

  • Кадад или qudad е водоустойчива мазилка, изработена от варов разтвор на гасена вар, масла и мазнини.Техниката е на повече от хиляда години, като останките от тази древна мазилка все още се виждат върху Джамията Бадшахи или Императорската джамия в Пакистан.
  • Някои от най-ранните известни примери за варови покрития, използвани за строителни цели, са в древни египетски сгради (предимно паметници). Някои от тези сгради се намират в камерите на пирамидите и датират между Девета и Десета династии (~2000 г. пр. н. е.). Все още са твърди и непокътнати.
  • Археологическите разкопки, извършени на остров Малта, показват, че на места като Тарксиен и Хагар мазилката от вар е била използвана и като свързващо вещество, за да държи камъка заедно, както и за декорация на обекти, датиращи от 3000-2500 г. пр.н.е.
  • В Ел-Амарна е открита голяма тухлена настилка, която датира от 1400 г. пр.н.е. Очевидно е бил подът на част от харема на крал Аменхотеп IV.
  • Древните китайци са използвали Suk-wui (китайската дума за гасена вар) при изграждането на Великата китайска стена.
  • Древните римляни са използвали хидравлична вар (добавена вулканична пепел, активиран алуминиев силикат), за да осигурят втвърдяване на мазилка и бетон при студени или влажни условия.
  • Империята на ацтеките и други мезоамерикански цивилизации са използвали варова мазилка за павиране на улици в своите градове.Използва се и за покриване на стени и подове на сгради.

Мазилката на варова основа е изминала дълъг път оттогава и се е развила и променила много през годините. Тя се получава чрез изгаряне на варовик, след което се гаси с вода, за да се образува мазилка, която се втвърдява с възрастта. За разлика от съвременната гипсова мазилка, варовата мазилка не само трябва да изсъхне, но и да се втвърди достатъчно, за да постигне свойствата си. В тези модерни времена все още битува погрешното схващане, че варта като строителен материал е отживелица , непрактично решение и прекалено остарял способ в строителството, който са владеели нашите баби, варосвайки стените вкъщи. Много често съвременните хора не си дават сметка, че в основата на едни от най-актуалните строителни и интериорни решения стои именно тази суровина.  Варта е най-доброто вещество, които днес можете да използвате в строителството . Продуктите на варова основа са лесни за работа, паропропускливи, намаляват опасността от конденз, достъпни са в търговската мрежа и като бонус – крайният ефект е изключително запомнящ се и естетичен!

И ако все пак се чудите дали варта е подходяща за вашия проект, независимо дали реновирате собствената си къща, работите по ново строителство или просто проучвате опциите и тенденциите, ето 8  основни причини, поради които да изберете варовите стени.

 

 

1. Стени без конденз!

Варовата мазилка е паропропусклива. С други думи влагата от основата към повърхността на стената може да преминава през нея, което не се случва с по-плътен материал като циментови или полимерни мазилки. Защо това е важно? Така стените „дишат“ и не позволяват задържането на влага в тях, която е враг №1 на естествените материали като камък, дърво, метал и пр. Ако искате да запазите структурната цялост и да защитите вашата сграда, варовата мазилка трябва да бъде вашият първи избор. Тя ще помогне много за постигане на здравословен климат в дома, като противодейства превантивно на образуването на алги, пллесени и мухал, особено ако вие или членове на вашето семейство имате някакви респираторни проблеми като астма.

 

2. Естествен контрол на влажността на въздуха в помещението

Варовата мазилка е добра в абсорбирането и отделянето на влага. Това означава, че може ефективно контролира влажността в помещението, като отстранява влагата от въздуха, когато има твърде много и я освобождава обратно, когато въздухът стане твърде сух. Така вкъщи се диша по-леко, а въздухът е свеж.

 

3. Дълготрайност и здравина

Едно от ключовите свойства на варта е, че е направена от много по-фини частици от тези на цимента, например. С други думи, това я прави много лепкава. Това свойство й позволява да проникне в малките пространства по повърхността на другите материали, като се свързва с тях изключително добре и така им придава едновременно здравина и дълготрайност. Повърхностите и материалите на варова основа действително могат да станат още по-здрави с течение на времето чрез образуването на калцитни кристали, образуващи се в богатата на вар среда.

 

4. Варовите мазилки са стратегически за устойчивото развитие продукти

Варта е суровина, която не само абсорбира потенциално вредния въглероден диоксид от атмосферата, но и количеството енергия, необходимо за производството на варови продукти, е в пъти по-малко от необходимото за производството на цимент. Тъй като варта е естествена суровина, тя не отделя вредни химикали.

 

5. Варовата мазилка е гъвкава и е по-устойчива!

Тъй като варта е „гъвкав“ строителен материал, който поддава малко, когато сградата се движи или измества, той много повече запазва първоначалната си форма в следствие на външно влияние в сравнение с по-крехките материали какъвто е циментът. Циментът може да се напукат или деформира дори при много малки движения или вибрации на сградата, докато строителните материали на варова основа имат свойството да поемат напрежението от движението и да запазват цялостта си.

 

6. Лесен за работа материал

Варовата мазилка е страхотен материал за работа, защото стяга по-бавно, запазва консистенцията си и сместа остава еднородна достатъчно дълго време, дори когато основата е от порести, силнопопивни тухли или блокове. Това така нареченото „дълго отворено време“ за обработка на мазилката гарантира, че майсторът ще има достатъчно време да я нанесе върху стената и да я обработи и структурира. Оформянето на мазилката с различни допълнителни декоративни техники гарантира прекрасен модерен завършек на стените.

 

7. Варовите стени се „лекуват“ сами

Движението или вибрациите в сгради, където основният материал е цимент, води до образуването на забележими пукнатини. Същото движение в сградите, където се използва вар, води до микропукнатини, които след време може да изчезнат. Когато в последствие водата проникне в тези фини пукнатини и докато се изпарява, тя разтваря всички „свободни“ частици от варта, отлагайки я там. По този начин варта се втвърдява и запълва микропукнатините.

 

8. Естествен завършек на дизайна

Варовите мазилки са идеални за създаване на ненатрапчив интериорен и екстериорен завършек. Варта като суровина за завършващи покрития придава естетически натурален външен вид на стените, който идва от двойното пречупване на светлината през калцитните кристали в нея. Това създава по-мека текстура, отколкото тази на „по-твърдите“ продукти на циментова основа и по този начин се допълва перфектно външния вид на съвременните или старите сгради. Още повече, че в момента белите или бледи естествени стени в комбинация с дърво и метал са толкова актуални! Разбира се, варовите мазилки могат и да се оцветяват, за постигане на цветови акценти в помещенията.

ТОП предложения за варови мазилки и други варови продукти на RÖFIX

Днес на пазара в България са наложени варовите мазилки на RÖFIX, в които наред с качествени суровини и иновативни производствени технологии, са вложени и над 130 години опит – австрийски и български. Марката води началото си от стара варница и тухларна на австрийските братя Вайнгер.

Варови хастарни мазилки

Варовите продукти и системи в продуктовия каталог на RÖFIX са организирани в цял раздел  - т.нар. Зелена серия. Строителите добре познават варовите хастарни мазилки RÖFIX 500 и RÖFIX 530, които могат да бъдат доставени до обекта и чрез силозна техника.

Варови шпакловки и бои

Когато говорим за цялостни системи решения с продукти на варова основа, серията CalceClima предлага богато разнообразие  – от шпакловки, до мазилки и бои. Тук се открояват сухата варова шпакловка RÖFIX CalceClima Finish Classic и пастьозната – RÖFIX CalceClima Finish Decor.

Системни топлоизолационни решение с варови мазилки

Варовите мазилки също задоволяват нуждата от различни строителни решения на обекта. RÖFIX CalceClima Thermo е варова топлоизолационна мазилка с NHL за постигане на здравословен климат и енергийна ефективност в сградата. RÖFIX CalceClima Ambiente е вътрешна мазилка с NHL за по-лесно дишане у дома, като за постигането на още по-прецизен завършек на стените може да се използва и RÖFIX фината CalceClima Fino – завършваща мазилка с NHL и зърнометрия от 0.8 мм. За придаване на цветен акцент на дизайна, RÖFIX препоръчва варовата боя CalceClima Farbe.

“Семейство” варови мазилки и варови шпакловки за бърз ремонт

Едно друго, още по-задружно семейство от продукти, отдавна е доказало своята универсалност и ефективност на строителния обект. Това е серията зелени продукти RÖFIX RenoFamily –специализирани в реновирането и санирането мазилки и шпакловки. Тези 4 продукта са много подходящи, както за малки възстановяващи ремонти вкъщи, така и за големи архитектурни и реставрационни проекти.

Като обобщение, може със сигурност да се твърди, че варовите строителни продукти и в частност варовите мазилки са най-вярното решение за нашите стени, ако целта ни е здраве в дома, практичност и естетика!

Всичко важно за нашите варови продукти и системи можете да научите тук:

Наръчник Системи Реновиране Саниране
pdf
8 MB
Интересно

RÖFIX Строително списание

RÖFIX Строително списание. Всичко, което е интересно, забавно и заслужаващо Вашето внимание. Погледнете зад кулисите на RÖFIX.