Многобройните изисквания са едно голямо предизвикателство!

Екология и устойчивост

Защото качеството носи със себе си екологичност и икономичност
Когато са положени правилно и съхранявани грижливо, мазилките са дълготрайни и надеждно защитават вътрешните стени от механични натоварвания в продължение на много години. Минералните завършващи мазилки се основават на естествени материали. Подходящи са за полагане в жилищните сгради. Те са произведени по начин, който спестява ресурси. Дори ако производството на пастьозни завършващи мазилки изисква по-големи технически усилия, те са също толкова устойчиви поради дългия им експлоатационен живот и високата ефективност.

Климата в стаите и здравословния начин на живот

Естествените материали създават комфорт
През последните години потребителите стават много по-чувствителни към боравенето със строителни продукти в средата си на живот. Методите за измерване също са се подобрили значително, така че вредители и всякакви видове замърсители могат да бъдат открити в много по-ниски концентрации и да се изследва тяхното въздействие върху хората. Минералните мазилки се основават на естествени съставки. Следователно те са особено подходящи за външни и вътрешни стени.

Балансираният жизнен климат е от решаващо значение, така че хората да се чувстват комфортно в стаите. Това включва запазването на по-висока температура на повърхността на стената през зимата, а също и запазването стаите да са хладни през лятото. Разликата между температурата на стаята и повърхността стената не трябва да бъде повече от 3 ° C. Този диапазон обикновено е между 19 ° C и 22 ° C.

Вътрешните стени могат да бъдат проектирани по различни начини. Към хастарните мазилки, които след това се облицоват с материали като плочки, тапети, и др., многобройни завършващи мазилки се предлагат и за дизайн на повърхността. RÖFIX предлага декоративни мазилки за всеки вкус, което позволява индивидуални решения за стаите.

Мокри помещения

Регулиране на влажността на въздуха
Необходимо е да се обърне специално внимание на мокрите помещения като бани в апартаменти, душ кабини, кухни в обществени сгради или басейни и помещения, в които преобладава високата влажност. Тук обикновено повърхностите на стените временно или постоянно абсорбират по-високи нива на влага. Гипсо-циментовите мазилки са се доказали в тези области, тъй като са "дишащи" и следователно имат балансиращ ефект върху вътрешния климат. Те са подходящи за основа за плочки, а също и за директен контакт с влагата.

Трудна задача

Издръжливи на механични атаки
Постоянно сме заобиколени от вътрешни стени, но рядко осъзнаваме разнообразните задачи, които изпълняват. Най-важната им функция е запазване на самостоятелността на помещенията - разделянето на съседните стаи. В същото време те трябва да създават и приятна атмосфера на живот, в която живеещите да се чувстват комфортно благодарение на добрия им дизайн. Това включва не само предпазването на сградата от влажността навън, но и от шума, а също и противопожарната защита.

Завършващите мазилки също трябва да издържат на високи механични натоварвания в сградите. Независимо дали в детски градини или в обществени сгради, в спортни зали или болници - повърхностите на стените трябва да бъдат проектирани по такъв начин, че ударните предмети да не причиняват никакви щети. Не на последно място, мазилките трябва да могат да издържат дълготрайно на атаки от неприятели и вандали.

Противопожарна защита

Противопожарната защита също играе важна роля в техническото изпълнение на вътрешните стени. Европейската класификационна система за противопожарна защита определя еднакви условия в цяла Европа със серията стандарти EN 13501-1. Строителните продукти с изисквания за противопожарна защита се класифицират по отношение на техния вид, а също и според огнеустойчивостта на компонентите (вътрешна стена) и огнеустойчивостта на строителните материали (изолация, мазилка и др.). Освен това сградите са разделени на пет различни класове.