Видове мазилка и техните особености

Атмосфера и строителна физика в хармония

Строители и архитекти имат високи изисквания за цвят, строителната физика и структура на вътрешни стени. Минералните мазилки изграждат система в структурата на мазилката, която може да абсорбира и освобождава висока влажност за кратко време. Ето защо най-често се използват гипсови или вароциментови мазилки.

Минерални завършващи мазилки

Благородните мазилки са трайни и притежават вечна красота, доказвайки това повече от 100 години. Фина мазилка е фабрично произведена висококачествена минерална суха смес. Екологично безвредните й компоненти, като бяла вар, бял цимент и висококачествен мраморен пясък, са уникални и ненадминати в Европа. Различните структури, цветове и зърнометрии гарантират изразителен и индивидуален дизайн на повърхността. Фините мазилки стягат бързо и са устойчиви на атмосферни влияния. Благодарение на минералния си състав те постигат възможно най-високата паропропускливост. Простата обработка и най-доброто съотношение цена-производителност правят благородните мазилки популярен и икономичен материал за интериори и фасади.

Пастьозни завършващи мазилки

За всички повърхности у дома
Свързващото вещество от силиконова смола има структура, подобна на кварцовия пясък. Този модерен строителен материал има микропореста повърхност, която е изключително водоотблъскваща. За формирането на силиконови смоли и мазилки се използват силиконови смоли под формата на водна емулсия и се комбинират с подходящи полимерни дисперсии.

Гипсова / Варова / Варо-Гипсова мазилка

Гипсът е калциев сулфат, който при свързване с вода кристализира и представлява много мек минерал с химическа формула CaSO42H2O. Материалът започва да се използва от човека в строителството и декорацията във формата на мазилка и алабастър още преди 9000 г. пр.н.е. В строителството се ползва за производството на мазилки, шпакловки, гипсокартон, гипсови блокове, подови саморазливни настилки, орнаменти и др. Гипсът играе много важна роля при контролиране на скоростта на втвърдяване на цимента, който се получава в следствие на съвместно смилане на клинкер, гипс и добавки.

Негасената вар след „гасене“ е основен свързващ елемент в строителството. Приготвената смес, наричана хоросан, се използва като свързващ продукт при тухлена или каменна зидария и като материал за вътрешни и външни мазилки. Варовите мазилки са отворени за дифузия, а също и като гипсовите имат влагорегулиращ ефект върху вътрешния климат. Варо-гипсовите мазилки съчетават предимствата на двата свързващи ги елементи - гипс и вар. Те регулират влагата умело и притежават антибактериални ефекти. Те могат да се обработват еднослойно. а също и като многослойна мазилка.