Референция Баня Лука

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БАНСКИ ДВОР: ОБШИРЕН ПРОЕКТ ЗА ОБНОВЯВАНЕ И РЕСТАВРИРАНЕ

Реконструкция и саниране на историческото бижу в Баня Лука

В град Баня Лука в Северна Босна и Херцеговина е реконструирана и реновирана историческа сграда от 20-ти век. Градската забележителност "Бански Двор" е културният и административен център на Баня Лука. Освен кметството, в сградата от 2300 м² се помещават и концертна зала, изложбени зали и офисите на градската администрация. Първоначално Бански Двор е служил като административна и жилищна резиденция на херцозите от бившето Кралство Югославия. В миналото е претърпял множество щети - особено по фасадата. Пукнатини са се образували поради механични повреди, атмосферни влияния или интервенции в сградата. По инициатива на Университета по архитектура, строителство и геодезия в Баня Лука обновяването и реставрацията на историческата фасада започна през 2018 г. и строителните дейности бяха извършени през следващите две години. Изпълнител е фирма КОТО ООД, която е специализирана в реконструкция и реставрация.

Специални изисквания пред RÖFIX

Работата по Бански двор постави RÖFIX пред редица специални изисквания. Освен обновяването на фасадата се наложи реконструкция и реставрация на стилови елементи, архитектурни декорации, колони от изкуствен и естествен камък и скулптури вътре. По-специалното културно-историческото значение на сградата и свързаните с нея спецификации и ограничения по отношение на защита и естетика поставиха RÖFIX пред редица предизвикателства. Традиционните методи и техники за обработка са комбинирани със съвременни. Използвани са строителни материали и строителни решения по модел на историческите техники и субстанции. Целта беше да се запазят исторически значими характеристики, като в същото време се гарантира дългосрочна и устойчива функционалност. Така например, оригиналната боя, която беше във фрагментите под старите слоеве, беше използвана за финално покритие. За да съответства на точния оригинален цвят, бяха използвани няколко мостри.

Освен това в навечерието на ремонтните дейности бяха извършени задълбочени предварителни проучвания и анализи под стриктния надзор на реставратори на изкуствознание. Събраните проби от стари настилки бяха изследвани в Института IMS в Белград. От това бяха предложени подходящи материали за обновяване и реставрация на фасадната обвивка.

Дизайн и предимства на RÖFIX системите

Щетите по фасадата са с различна тежест. Следователно за отделните части на фасадата трябваше да се използват различни материали. На части от фасадата, които бяха в изключително лошо състояние, горните слоеве бяха премахнати до тухла и положена нова мазилка - RÖFIX 510 варо-циментова хастарна мазилка с вградена поцинкована мрежа /рабицова мрежа/ и фасадна боя RÖFIX PE 519 PREMIUM SiSi като завършващо покритие. RÖFIX Renoplus® е използван в комбинация с армираща мрежа RÖFIX P50 като изравняваща мазилка върху добре запазените, но оптически износени участъци на фасадата. Поради изискването за постигане на повишена паропропускливост, RÖFIX PE 225 RENO 1K е използван за финално покритие на отделни фасадни части. RÖFIX AS 345 Optiseal® 1K е използван за допълнително уплътняване на всички части със изпъкващи ламаринени кантове около отворите на сградата.
Добре запазените фасадни площи на приземния етаж бяха частично облицовани с два слоя изкуствен камък и декорирани с традиционна технология за мазилка.

Данни и Факти

 • Период : 2018–2019
 • Клиент/Собственик: Община Баня Лука, Босна и Херцеговина
 • Архитект: Йовица Благоеви
 • Изпълнител: Строителна компания за реконструиране и ремонт на сгради KOTO LLC
 • Проект: културно-административен център (кметство, концертна зала, изложбено пространство, офиси на градската администрация)
 • Обща площ: 2.300 m²

Продукти, използвани в този проект

За фасади в лошо състояние:

 • RÖFIX 670 Циментов предварителен шприц
 • RÖFIX 510 Варо-циментова хастарна мазилка
 • RÖFIX Renoplus® Универсална и изравняваща мазилка
 • RÖFIX PP 201 SILICA LF Силикатен дълбок грунд и разредител
 • RÖFIX Renostar® Универсална шпакловка и мазилка
 • RÖFIX PE 519 PREMIUM SiSi Фасадна боя

За фасади в добро състояние: 

 • RÖFIX PP 201 SILICA LF Силикатен дълбок грунд и разредител
 • RÖFIX Renostar® Универсална шпакловка и мазилка в комбинация с армираща мрежа RÖFIX P50
 • RÖFIX 715 Благородна завършваща мазилка със зърнометрия 1,5 mm
 • RÖFIX PE 519 PREMIUM SiSi Фасадна боя като завършващо покритие в исторически цвят

"Целта ни беше да запазим уникалния характер на този ценен паметник на културата. С материалите от RÖFIX успяхме.
Реконструкцията и реставрацията да се извършват по такъв начин, че стилистичните, архитектурните и конструктивните особености да бъдат възпроизведени възможно най-точно."

Архитект Йовица Благоевич

Интересно

RÖFIX Строително списание

Всичко, което е интересно, забавно и заслужаващо Вашето внимание. Погледнете зад кулисите на RÖFIX.