Aerogel - Топлоизолационна система с мазилка

Старите сгради са красиви и трудни за изолация. Изследователският институт Емпа създаде един нов вид мазилка, на базата на Aerogel, която изолира два пъти по-добре в сравнение със стандартните топлоизолационни мазилки.
В Швейцария има 1,5 милиона стари сгради, които трябва да бъдат съхранени. В същото време консумацията на енергия в страната се увеличава. Според енергийната федерална служба годишно се изнасят 4,5 милиона тона нафта и 3 милиона кубически метра природен газ.43 % от тях изчезват за отопление през комина. Който иска да спести от разходите за гориво, трябва да изолира дома си. Но как да бъдат изолирани исторически старинни сгради – дали те да изглеждат като Риегелхаус в Тургау,като замъка в Золотурн или като Арт Деко къщата Всеверен Цюрих? Агенцията за защита на културното наследство ще бъде всичко друго, но не и радостна, ако върху исторически фасади увиснат модерни изолационни плоскости.
За да запазим оптическия изглед на стара стена измазването и е най-подходящо. При облицоването на заоблени ъгли на стълбищата, при овалните арки и подпорните стени, изрязването на изолационни плоскости е трудна работа. „Полагането на мазилка като вътрешна изолация става значително по-бързо.“ Така смята строителният физик от изследователския институт Емпа, Томас Щаал. „Освен това мазилката се полага директно върху зидарията, без да остават кухини, в които да може да кондензира влагата. “Щаал си постави за задача да повиши изолационните качествата на мазилката и да създаде един нов вид мазилка, която да изолира по същият начин, като полистиролните плочи. Дългогодишната изследователска работа най-накрая постигна успех:
Продуктът, който е съвместна разработка с швейцарските производители на мазилки Fixit, издържа лабораторните опити и от началото на месец юли 2012 се тества на първите сгради.


Материал от космонавтиката


Какво всъщност има в новата мазилка - чудо от лаборатория Емпа? Щаал и неговите колеги избират най-добриятизолационен материал, който може да се произвежда: Aerogel. Материалът, който поради оптическия си изглед е познати под името „замръзнал пушек“, се състои от около 5 % силикат, а останалата част е въздух. През 60-те години, Aerogel е бил използван като изолация на космическите скафандри и е записван 15 пъти в книгата за рекордите на Гинес, като същият е записан като „най-добър изолатор“ и „най-лекото твърдо вещество“.
Aerogel се използва вече и в строителния бранш като изолационен материал за пространство между зидовете или под формата на изолационни плоскости от фибротъкан. Къде обаче е проблема, че все още никой не е влагал Aerogel в мазилка? Строителният изследовател Щаал се въздържа от дълги обяснения, взима една прозрачна пластмасова кутия от етажерката и отворя капака: “Пипнете вътре и потъркайте малко с пръсти.“ Наистина топчетата Aerogel са изключително леки, почти безтегловни и човек може да ги задържи между палеца и показалеца си. Но в момента, в който ги претриеш с пръсти, те се натрошават.След още две, три движения от чудното вещество остава само фин прашец. „Точно това беше нашият проблем“, казва Щаал, „след като разбъркаме праха с вода и нанесем мазилката на ръка, резултатите са добри. Но представете си, че мазил-ката се пръска под налягане от 7 до 8 бара през маркуча напрофесионална машина за мазилки. Тогава от нашият Aerogel не остава много.“За да може мазилката да се използва и за промишлените машини ни трябват някои познания върху съставките на сухите строителни смеси и тяхното взаимодействие с Aerogel. Следва поредица от лабораторни проби в продължение на месеци. Най-накрая Щаал намерил решението, което вече е патентовано. Пробите на Aerogel мазилката показали топлопроводимост от по-малко от 30 mW/(mK) - повече от два пъти по-добра изолация от вече наличните на пазара мазилки. Когато тази иновация се наложи на пазара изследователският институт Емпа ще спести на много собственици на къщи доста разходи на гориво.
 

Първа награда за Fixit 222 Aerogel Високоизолационна мазилка

По време на най-известният панаир в света „СТРОИТЕЛСТВО 2015“ в Мюнхен, дружеството за производство на сухи строителни смеси HASIT GmbH получи наградата „Високоизолационен продукт за 2015” в областта „Старо строителство” за продукта Fixit 222 Aerogel - Високоизолационна мазилка
Министъра на околната среда, опазването на природата, строителството и ядрената защита връчи 1-ва награда на HASIT. Това особено отличие беше прието от Hanswilli Jenke, CEO FIXIT GRUPPE и Peter Hartmann, Управител на дружеството за производство на сухи строителни смеси HASIT GmbH.
Вече за седми път националният работен кръг за реставрация на стари сгради (BAKA) и панаира в Мюнхен проведоха международно състезание на тема „Практика при старото строителство – награда за иновативен продукт”. Тази година конкурсът имаше за цел да насочи вниманието си към бъдещи идеи за създаване на продукти и системни решения, проектирани специално за прилагане в строителството и във всички съществуващи сгради. Журито присъди три основни награди, една специална и още шест други награди. 
Разработената в продължение на много години минерална, високоизолационна мазилка е особено подходяща за енергийно саниране на запазващи стойността си фасади и паметници на културата, както и на ниши, преходи и арки за вътре и вън. Fixit 222 Aerogel Високоизолационна мазилка комбинира по уникален начин предимствата на минералните варови мазилки с положителните качества на един висококачествен изолационен материал, като по този начин задава нов стандарт за вътрешна и външна изолация.