Финал на конкурса "DECOR Майстор" 2017

RÖFIX БЪЛГАРИЯ РАЗДАДЕ ГОДИШНИТЕ СИ НАГРАДИ DЕCOR МАЙСТОР 2017

Христо Гатев е авторът на най-оригиналната декоративна завършваща мазилка PearlCycle.

На 8 април 2017 г. в пет-звездния Арена ди Сердика Резиденс Хотел в София се проведе финалът на Националния конкурс за най-оригинална декоративна завършваща мазилка DECOR Майстор. Надпреварата беше част от платформата на RÖFIX „Лигата на майсторите“ за поощряване на добрите строителни практики в България. На финала се бориха за престижната награда 23-ма майстори от цялата страна. Престижното жури беше в състав: арх. Десислава Димитрова, представител на Камарата на архитектите в България, проф. Боян Добрев – ръководител на катедра „Стенопис“ в Националната художествена академия, инж. Бисер Иванов – управител на строителната компания „Трейс София“ АД и Петър Колчев – издател на платформата за строителство и архитектура CityBuild.

Титлата DECOR Майстор спечели Христо Гатев от Русе със своята модернистична мазилка „PearlCycle“. Второто престижно място отиде при Марио Георгиев от София, който представи еко-мазилката „Марио7“ с античен привкус. Наградата на публиката грабнаха Искрен Босилков от Свищов и неговата възрожденска антична мазилка „TravertinVintage“. Носителят на първата награда спечели едноседмична екскурзия до Австрия. Мазилката на второ място ще отведе майстора си на едноседмична СПА-почивка в Банско, а тази на трето място – на СПА-уикенд във Велинград.

Майсторите, които достигнаха на финала, са: Павел Симеонов /Горна Оряховица/, Владимир Дрънкарев /с. Първомайци, обл. Г. Оряховица/, Венцислав Димитров /Горна Оряховица/, Явор Гонев /Кюстендил/, Веселин Георгиев /София/, Хари Хараланов /Карлово/, Цветелин Орлов /Плевен/, Петър Ангелов /Ямбол/, Славчо Козарски /Хисаря/, Ростислав Георгиев /Разград/, Николай Лефтеров /Бургас/, Петър Зарарев /Бургас/, Дончо Тончев /Варна/, Димитър Динев /Стара Загора/, Димитър Зайков /Елин Пелин/, Георги Стоянов /с. Лехчево, обл. Монтана/, Стайко Димитров /Сливен/, Станислав Донков /Смолян/, Светлин Станков /Пловдив/, Красимир Кръстев /Русе/.

По повод инициативата и нейният финал, инж. Красимир Христов – управител на австрийският лидер в производството и дистрибуцията на строителни материали RÖFIX България, сподели:  „Умишлено избрахме това тематично място за провеждане на финала на конкурса – античните останки на амфитеатъра на стара Сердика. Тук много ясно се открояват духа на мазилката и живота на декорираните стени. Това, което водеше и мотивираше мен и екипът ми през последните месеци, беше целта ни да отличим и мотивираме креативността на майсторите на декоративни мазилки. На преден план да излязат сръчността и оригиналното мислене. Радвам се, че заедно сме тук и раздадохме заслужени награди! Мазилките, които грабнаха престижните първи места са много показателни за това кое е актуално при дизайна на стените. Не случайно журито се затрудни да отличи първите три творби. Победителят безапелационно е един – Христо е млад човек със семейство, има две малки деца. Едното е едва на 2 месеца! Безкрайно съм щастлив, че инициативата на RÖFIX ще даде стимул и удовлетворение на талантливи бутикови майстори! И все пак, нека не забравяме, че с качествени и иновативни мазилки оригиналността е по-лесно постижима и доставя удоволствие на майсторите да творятТочно това споделиха с мен и те тази вечер.“

Арх. Десислава Димитрова /КАБ/ и проф. Боян Добрев /НХА/ в качеството си на членове на журито и професионалисти в областта на архитектурата, изкуството и интериорния дизайн също приветстваха финалистите. „За мазилката, която спечели сме единодушни, че следва модерните течения и символизира едновременно безкрайната цикличност на архитектурните традиции и иновации. Адмирации към всички финалисти – много оригинални идеи могат да бъдат взаимствани от вас в нашата практика“. С тези думи арх. Десислава Димитрова поздрави победителите.

За настроението на гостите се погрижиха актьорите от „Аламинут“ , които поставиха пред финалистите и гостите забавни предизвикателства, за да стане ясно кой е най-голям „майстор сред майсторите“. На събитието присъстваха ВИП-гости от архитектурно-строителния бранш и извън него. Вечерта завърши със стилен коктейл.