RÖFIX Unistar® LIGHT

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ФАСАДАТА ОТ ЩЕТИТЕ ОТ ГРАДУШКИ?

На помощ идва уникалното удароустойчиво лепило и шпакловка за фасадни системи RÖFIX UnistarLight!

Фасадните топлоизолационни системи с мазилка са красиви, често с ярки и впечатляващи цветове, носещи настроение, а същевременно се вписват натурално в архитектурния стил на околната среда, разчитайки на естествени, класически строителни материали. В същото време точно тези фасади често са застрашени от щети след силен порой и най-вече градушка. А това природно явление съвсем не е чуждо за територията на страната ни. Механичните повреди по фасадата на жилището са крайно неприятни – те не само са неприветливи и нарушават облика на сградата, но и компрометират цялостта и функционалността на топлоизолационната система.

Специалистите в строителния бранш често прибягват до строителни решения при полагането на фасадна топлоизолация, които превантивно гарантират, че няма да се стигне до щети от градушките. Превенцията е насочена в посока на предварително проучване на района относно честотата на падане на градушки и ориентацията на фасадата относно ъгъла на удара на ледените парчета. От друга страна стои стремеж към постигане на удароустойчивост, като се полагат специфично насочени продукти – част от сертифицирани системни решения на гарантиран производител.

Градушките може да не се случват толкова често, колкото други метеорологични събития, но те могат да нанесат сериозни щети на дома. Според световната статистика градушката причинява средна годишна вреда на имущество и култури в размер на милиарди долари. Това природно явление е доказано, че се случва по-често на определени места. Естествено е собствениците на жилища в тези райони да искат да инвестират във фасада, която отговаря на предизвикателството - ето какво трябва да знаете.

Устойчивостта на различните материали на силен удар, който е с малък до средно малък диаметър на площта на съприкосновение, се основава на техните физически характеристики и най-вече тяхната еластичност. Често се смята, че най-устойчив на удар е продукт, който е по-твърд, но твърдостта без наличието на еластичност е сигурна гаранция за настъпване на деформиране. Затова е важно доминиращите компонентите от фасадната система да притежават еластичност, дебелината на армиращия слой да е минимум 5 mm и всички елементи на системата да са изпитани в контекста й, за да носят сигурност на фасадата и да подлежат на цялостна гаранция.

Тук на помощ идва уникалното лепило и шпакловка за топлоизолационни системи RÖFIX UnistarLight. Специалистите на RÖFIX разработиха този продукт, целейки висока удароустойчивост, отлична обработваемост и универсално приложение. RÖFIX UnistarLight е минерално, естествено бяло лепило и армираща смес за плочи от полистирол- (EPS-F), минерална вата, дървесни влакна и RÖFIX IB 015 Aerogel Изолационни плочи. Може да се полага на дебелина на армиращия слой от 5 mm (номинална дебелина на слоя). Продуктът е от категория на с най-висока удароустойчивост Kat I (> 10 Joule.

 

Научете повече за RÖFIX UnistarLight.

Препоръки: саниране на щети от градушка